Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

Η Νοητική Νηστεία των Επτά Ημερών

Όλοι γνωρίζουμε πόση σημασία έχει η διατροφή στη ζωή μας. Το θέμα της δίαιτας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της σύγχρονης εποχής για όλους τους ανθρώπους.
Είμαστε αυτό που τρώμε, συμφωνούν όλοι οι ειδικοί, ότι το σώμα αποτελείται στην ουσία από την τροφή που φάγαμε στο παρελθόν.
Ολόκληρος ο κόσμος αρχίζει να το συνειδητοποιεί αυτό.


Ο Έμμετ Φοξ ασχολείται με το θέμα της δίαιτας από ένα επίπεδο πολύ πιο βαθύ και με μεγαλύτερες επιδράσεις. Αναφέρεται στη ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ, στην τροφή δηλαδή με την οποία εφοδιάζουμε το νου μας και η οποία προσδιορίζει το χαρακτήρα μας.
Οι σκέψεις που κάνουμε, τα θέματα που επιτρέπουμε να μας απασχολούν διαμορφώνουν τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και το περιβάλλον μας.


Τα πάντα στη ζωή μας –η κατάσταση του σώματός μας, είτε αυτό είναι υγιές είτε άρρωστο, η οικονομική μας κατάσταση, είτε είμαστε φτωχοί είτε πλούσιοι, η κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι μας, είτε είναι κατάσταση ευτυχίας είτε δυστυχίας, η τωρινή κατάσταση κάθε φάσης της ζωής μας- όλα διαμορφώνονται από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που βιώσαμε στο παρελθόν, από τις συνήθειες της σκέψης του παρελθόντος.
Η κατάσταση δε της αυριανής μας ζωής, της επόμενης εβδομάδας, του επόμενου έτους θα καθορίζεται από τα σημερινά μας συναισθήματα.


Επιλέγουμε, δηλαδή, τη ζωή μας, τις συνθήκες της ζωής μας κάθε φορά που επιλέγουμε τις σκέψεις που κάνουμε.


Η σκέψη είναι η πραγματική δύναμη στη ζωή και δεν υπάρχει άλλη.


Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε το περιβάλλον μας χωρίς να αλλάξουμε το νου μας, ούτε μπορούμε να αλλάξουμε το νου μας χωρίς να επέλθουν αλλαγές στο περιβάλλον μας, διότι όλα εξαρτώνται από την ποιότητα της νοητικής τροφής με την οποία τρεφόμαστε.


Αυτό είναι το ύψιστο Κλειδί της Ζωής.
Μεταμορφωνόμαστε από την ανανέωση του νου μας.
Διαπιστώνουμε ότι η νοητική μας διατροφή είναι το σπουδαιότερο πράγμα στη ζωή μας.
Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί σαν Μεγάλος Κοσμικός Νόμος.


Η πρακτική δυσχέρεια στην εφαρμογή του προκύπτει από το γεγονός ότι οι σκέψεις μας είναι τόσο κοντά μας, ώστε είναι δύσκολο χωρίς λίγη εξάσκηση να αποτραβηχτούμε από αυτές και να τις αντικρίσουμε αντικειμενικά.
Μπορούμε όμως να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να επιλέγει το αντικείμενο της σκέψης κάθε φορά, καθώς επίσης και τον συγκινησιακό τόνο ή διάθεση που το χρωματίζει.
Αν δεν μπορούσαμε δεν θα είχαμε τον αληθινό έλεγχο στη ζωή μας.
Οι διαθέσεις δημιουργούν τη στάση που κρατάμε και που τελικά διαμορφώνουν ή καταστρέφουν την ευτυχία μας.
Δεν μπορούμε να είμαστε υγιείς, ευτυχισμένοι, πλούσιοι, αν έχουμε κακή διάθεση. Αν είμαστε σκυθρωποί, δύστροποι, κυνικοί, απογοητευμένοι, επαρμένοι ή τρομοκρατημένοι, τότε η ζωή μας δεν θα έχει ίσως μεγάλη αξία.
Αν δεν αποφασίσουμε να καλλιεργήσουμε μια καλή διάθεση, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αποκομίσουμε άξια λόγου πράγματα από τη ζωή και συνήθως αυτό είναι που μας συμβαίνει.
Αν θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας ευτυχισμένη και άξια λόγου, πράγμα που είναι η επιθυμία του Θεού, πρέπει ν’ αρχίσουμε αμέσως να εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας στη συνήθεια της επιλογής και του ελέγχου των σκέψεων.
Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, ειδικά τις πρώτες μέρες, αν όμως επιμείνουμε θα διαπιστώσουμε ότι γίνεται ευκολότερο. Άλλωστε είναι το πιο ενδιαφέρον πείραμα που μπορούμε να κάνουμε. Ο έλεγχος της σκέψης είναι το πιο γοητευτικό χόμπι που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε.


Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν αυτή την αλήθεια, κάνουν σποραδικές προσπάθειες να ελέγξουν τις σκέψεις τους αλλά, επειδή οι σκέψεις αυτές είναι «πολύ οικείες» και τα εξωτερικά ερεθίσματα τόσο επίμονα και ποικίλα, δεν πραγματοποιούν μεγάλη πρόοδο. Δεν είναι όμως η σωστή μέθοδος αυτή…
Η μοναδική μας ελπίδα είναι να διαμορφώσουμε μια καινούργια συνήθεια σκέψης που θα μας βοηθά τις στιγμές που είμαστε πολυάσχολοι ή χαλαροί, όσο και όταν καταβάλουμε συνειδητές προσπάθειες.


Η καινούργια αυτή συνήθεια σκέψης πρέπει να παγιωθεί οπωσδήποτε και τα θεμέλια μπορούν να τεθούν μέσα σε λίγες ημέρες, ο δε τρόπος είναι ο εξής:


Αποφασίζουμε να αφιερώσουμε μία εβδομάδα στο έργο της διαμόρφωσης μιας καινούργιας συνήθειας σκέψης και στη διάρκειάς της ας είναι όλα τα άλλα στη ζωή μας δευτερεύοντα.
Αν το καταφέρουμε αυτό, η εβδομάδα αυτή θα είναι η σημαντικότερη της ζωής μας.
Θα είναι στην κυριολεξία η καμπή της ζωής μας προς το καλύτερο.


Αυτό δεν σημαίνει απλά και μόνο ότι θα αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με καλύτερο πνεύμα. Σημαίνει ότι οι δυσκολίες θα φύγουν. Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος να αλλάξουμε τη ζωή μας, κι επειδή είναι σύμφωνος με το Μεγάλο Νόμο δεν αποτυγχάνει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι εφαρμόζουμε το Νόμο και στη συνέχεια αλλάζουν αυτόματα οι καταστάσεις.


Η συνταγή του Έμμετ Φοξ είναι η εξής:


Για επτά ημέρες δεν πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να παραμένει έστω και για μια στιγμή σε οποιαδήποτε αρνητική σκέψη. Πρέπει να προσέχεις για μια ολόκληρη εβδομάδα, όπως η γάτα προσέχει το ποντίκι, και να μην αφήνεις, για οποιαδήποτε δικαιολογία, το νου σου να κάνει παρά μόνο θετικές, εποικοδομητικές και αισιόδοξες σκέψεις.


Η πειθαρχία αυτή θα είναι τόσο απόλυτη που θα μπορέσεις μόνο για μια εβδομάδα να τη διατηρήσεις. Μια εβδομάδα είναι αρκετή γιατί μέχρι να περάσει θα έχει αρχίσει να καθιερώνεται η συνήθεια της θετικής σκέψης. Θα συμβούν μερικές εκπληκτικές αλλαγές στη ζωή σου, που θα σου δίνουν μεγάλο κουράγιο και το μέλλον θα φροντίσει μόνο του τον εαυτό του. Ο νέος τρόπος ζωής θα είναι τόσο ελκυστικός και τόσο ευκολότερος από τον παλιό τρόπο, ώστε θα διαπιστώνεις ότι ο νους σου ευθυγραμμίζεται σχεδόν αυτόματα.
Οι επτά όμως ημέρες είναι απαραβίαστες. Δεν θέλω να τις ξεκινήσεις χωρίς να έχεις υπολογίσει το κόστος. Η σωματική νηστεία είναι παιδικό παιχνιδάκι μπροστά τους, έστω κι αν είσαι φαγάς. Η πιο εξαντλητική μορφή ενόργανης γυμναστικής, σε συνδυασμό με μια πορεία 30 μιλίων θα ήταν επίσης πολύ ευκολότερη.


Πρόκειται όμως για μία μόνο εβδομάδα στη ζωή σου κι αυτή θα μεταβάλλει ριζικά τα πάντα προς το καλύτερο.
Για όλη την υπόλοιπη ζωή σου, στην αιωνιότητα, τα πάντα θα είναι πια εντελώς διαφορετικά και ασύλληπτα καλύτερα από ότι θα ήταν αν δεν είχες πραγματοποιήσει αυτή την προσπάθεια.


Μην ξεκινήσεις επιπόλαια
Σκέψου μια-δυο μέρες προτού αρχίσεις. Ύστερα άρχισε και η Χάρις του Θεού θα είναι μαζί σου.
Μπορείς ν’ αρχίσεις οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας πρωί, μετά το μεσημεριανό ή το βράδυ, αρκεί από τη στιγμή εκείνη και μετά να ολοκληρώσεις τις επτά ημέρες. Αυτό είναι το βασικό.


Η όλη ιδέα είναι να έχεις επτά ημέρες αδιάσπαστης νοητικής πειθαρχίας, ώστε να καταφέρεις να ζυγίσεις οριστικά το νου προς μια νέα κατεύθυνση μια για πάντα.
Αν κάνεις μια κακή αρχή ή έστω κι αν πας καλά για δυο-τρεις ημέρες κι ύστερα από μια «παρασπονδία» χαλάσεις τη «δίαιτα», εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι να εγκαταλείψεις το σχέδιο αυτό για αρκετές ημέρες και να το ξαναρχίσεις. Δεν πρέπει να υπάρχουν «στραβοτιμονιές». Πρέπει να μετράς κάθε «διάλειμμα» γιατί είτε το κάνεις είτε όχι, θα το κάνει η Φύση.
Αν συμβεί ένα τέτοιο «διάλειμμα», πρέπει να διακόψεις τη νηστεία και να την αρχίσεις πάλι από την αρχή.


Για να προλάβω, αν είναι δυνατόν, τις πιθανές δυσκολίες θα τις αναλύσω κάπως λεπτομερέστερα. Πρώτα απ’ όλα τι εννοώ όταν λέω αρνητικές σκέψεις:


Αρνητική σκέψη είναι κάθε σκέψη αποτυχίας, απογοήτευσης ή προβλήματος, κάθε σκέψη κριτικής, πείσματος, ζήλιας, καταδίκης των άλλων ή αυτοκαταδίκης, κάθε σκέψη αρρώστιας ή ατυχήματος, κάθε σκέψη, με λίγα λόγια, έλλειψης ή απαισιοδοξίας.


Οποιαδήποτε σκέψη δεν είναι θετικής κι εποικοδομητικής φύσης, είτε αυτή αφορά εσένα είτε οποιονδήποτε άλλον, είναι μια σκέψη αρνητική.


Μην απασχολείσαι πολύ με το θέμα της ταξινόμησης. Στην πρακτική δεν θα έχεις πρόβλημα να διακρίνεις ποια είναι θετική ή αρνητική. Ακόμη κι αν ο νους σου προσπαθεί να σ’ εξαπατήσει, η καρδιά σου θα σου ψιθυρίζει την αλήθεια.
Δεύτερον, πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου ότι αυτό που το σχέδιο απαιτεί είναι να μην μένεις στις αρνητικές σκέψεις. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή σ’ αυτό. Δεν είναι οι σκέψεις που σου έρχονται γενικότερα αυτό που έχει σημασία, αλλά εκείνες στις οποίες εμμένεις και προσκολλάσαι. Οι σκέψεις που σου έρχονται δεν έχουν καμιά αξία αν εσύ δεν επιζητείς. Βέβαια, μπορεί να σου δημιουργούνται αρνητικές σκέψεις σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές απ’ αυτές παρουσιάζονται από μόνες τους και προέρχονται από τη φυλετική μνήμη. Άλλες στέλνονται από άλλους ανθρώπους με τη συζήτηση, τη συμπεριφορά τους ή μέσα από δυσάρεστα νέα που μαθαίνεις από τις εφημερίδες ή το τηλέφωνο. Όλα όμως αυτά δεν έχουν καμιά αξία αν δεν τα «φιλοξενείς». Στην πραγματικότητα, μάλιστα, σου προσφέρουν την πειθαρχία εκείνη που θα σε μεταμορφώσει στη διάρκεια αυτής της τόσο σημαντικής εβδομάδας. Εκείνο που έχεις να κάνεις είναι, μόλις εμφανιστεί η αρνητική σκέψη, να την αποδιώχνεις. Να φεύγεις μακριά από την εφημερίδα, από τη σκέψη της αρνητικής επιστολής ή της ηλίθιας παρατήρησης. Όταν η αρνητική σκέψη εισχωρεί στο νου σου, να την απομακρύνεις και να σκέφτεσαι κάτι άλλο. Καλύτερο απ’ όλα είναι σκέφτεσαι το Θεό.


Μας δίνεται μια τέλεια αναλογία με το παράδειγμα του ανθρώπου που κάθεται κοντά σε μια φωτιά, όταν πετάγεται ένα κάρβουνο πάνω στο μανίκι του. Αν το τινάξει χωρίς καθυστέρηση δεν συμβαίνει τίποτα, αν όμως το αφήσει έστω και για μια στιγμή τότε το κακό πια έγινε και θα πρέπει ασφαλώς να μπαλώσει το μανίκι του. Το ίδιο ισχύει και με μια αρνητική σκέψη.
Τι γίνεται όμως μ’ εκείνες τις αρνητικές σκέψεις και καταστάσεις που δεν είναι δυνατόν να αποφύγεις, στο σημείο που βρίσκεσαι σήμερα; Τι γίνεται με τα συνηθισμένα βάσανα που έχεις ν’ αντιμετωπίσεις στο γραφείο ή στο σπίτι; Η απάντηση είναι ότι αυτά δεν θα επηρεάσουν τη δίαιτά σου αν εσύ δεν τα αποδεχτείς από φόβο ή επειδή πιστεύεις σ’ αυτά ή επειδή αγανακτείς ή λυπάσαι ή επειδή υποχωρείς. Οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση που σ’ αναγκάζει το καθήκον σου ν’ αντιμετωπίσεις, δεν θα επηρεάσει τη δίαιτά σου. Πήγαινε στο γραφείο ή συλλογίσου τις υποχρεώσεις του σπιτιού, χωρίς όμως ν’ αφήνεις να σ’ επηρεάσουν και όλα θα πάνε καλά.


Πες ότι γευματίζεις μ’ ένα φίλο σου που μιλά αρνητικά. Μην προσπαθήσεις να του κλείσεις το στόμα ή να τον φιμώσεις. Άφησέ τον να μιλά, αλλά μη δέχεσαι αυτά που λέει και τότε η δίαιτά σου θα παραμείνει ανέπαφη.


Πες ότι έρχεσαι στο σπίτι κι αντιμετωπίζεις ένα σωρό αρνητικές συζητήσεις. Μην κάνεις κήρυγμα, απλά και μόνο μην τις δέχεσαι. Η νοητική σου συναίνεση είναι που συνιστά τη δίαιτά σου, μην το ξεχνάς αυτό.
Πες πως είσαι μάρτυρας ενός ατυχήματος ή μιας άδικης πράξης. Αντί να αντιδράσεις αποδεχόμενος τα φαινόμενα κι αρχίσεις να λυπάσαι ή να νιώθεις αποστροφή, αρνήσου τα και προσπάθησε να κάνεις οτιδήποτε μπορείς για να διορθώσεις την κατάσταση, εκπέμποντας θετικές σκέψεις. Θα εξακολουθείς να βρίσκεσαι στη δίαιτά σου.
Θα βοηθά βέβαια πολύ αν μπορείς να αποφεύγεις στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οποιονδήποτε θεωρείς ικανό να ξυπνά το κακό μέσα σου. Όσο βρίσκεσαι στη δίαιτα είναι καλό να αποφεύγεις άτομα που σε νευριάζουν, σε επηρεάζουν αρνητικά ή σε κάνουν να πλήττεις. Αν όμως δεν μπορείς να τα αποφύγεις, πρέπει να φροντίσεις για λίγο περισσότερη πειθαρχία. Αυτό είναι όλο.
Ας υποθέσουμε ότι την επόμενη εβδομάδα έχεις να αντιμετωπίσεις μια ιδιαίτερα δύσκολη δοκιμασία. Αν διαθέτεις αρκετή πνευματική κατανόηση, θα είσαι σε θέση να την αντιμετωπίσεις με πνευματικό τρόπο. Σε σχέση όμως με το θέμα μας, εγώ προσωπικά θα περίμενα ν’ αρχίσω τη δίαιτα μετά το τέλος της. Μην παίρνεις επιπόλαια το θέμα της δίαιτας, σκέψου το πολύ καλά προτού την αρχίσεις.


Τελειώνοντας, θα ήθελα να σου πω ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν πως με την έναρξή της, φαίνεται να πυροδοτούνται του κόσμου οι δυσκολίες. Υπάρχει η εντύπωση πως όλα αρχίζουν ξαφνικά να πηγαίνουν άσχημα. Ίσως αυτό να προκαλεί μια αναταραχή αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα καλό σημάδι. Σημαίνει ότι τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται κι αυτός δεν είναι άλλωστε ο στόχος μας;
Αν μοιάζει να συγκλονίζεται συθέμελα ολόκληρος ο κόσμος, κρατήσου γερά κι άφησέ τον να συγκλονίζεται. Όταν κατασιγάσει, θα σχηματιστεί ξανά η εικόνα, που τώρα όμως θα είναι κοντύτερα στην επιθυμία της καρδιάς σου. Αυτό είναι ένα σημείο λεπτό και σπουδαίο. Δεν καταλαβαίνεις ότι το να συλλογιέσαι αυτές τις δυσκολίες είναι από μόνο του μια αρνητική σκέψη, που ίσως να σε ξεστράτισε από τη δίαιτά σου; Το γιατρικό δεν είναι βέβαια να αρνείσαι ότι ο κόσμος σου κλονίζεται ως προς τα φαινόμενα, αλλά να αρνείσαι να θεωρείς τα φαινόμενα σαν πραγματικότητα.
Να διατηρείς τη σκέψη σου θετική, αισιόδοξη και καλοσυνάτη, όσο η εξωτερική αυτή εικόνα κλονίζεται. Να τη διατηρείς έτσι, σε πείσμα όλων των φαινομένων και η μεγαλειώδης νίκη είναι σίγουρη. Κάθε πλευρά της ζωής σου θα βελτιωθεί ριζικά.


Μια τελευταία λέξη προειδοποίησης: Μην πεις σε κανέναν ότι βρίσκεσαι σε δίαιτα ή ότι σκοπεύεις να την αρχίσεις.
Κράτησε αυτό το καταπληκτικό πρόγραμμα αυστηρά δικό σου. Να θυμάσαι ότι η ψυχή σου θα είναι ο Μυστικός Χώρος του Υψίστου.
Όταν περάσεις με επιτυχία τις επτά ημέρες, άφησε να περάσει ένα λογικό χρονικό διάστημα για να θεμελιώσεις την καινούργια νοητική σφαίρα και ύστερα πες την ιστορία σου σε όποιον εσύ νομίζεις ότι μπορεί να βοηθηθεί.


Τέλος, να θυμάσαι ότι τίποτε από όσα ειπώθηκαν ή έγιναν από άλλους, δεν μπορεί να σε βγάλει από τη δίαιτα.
Μόνον η δική σου αντίδραση
στη συμπεριφορά κάποιου άλλου
μπορεί να το κάνει.


Αυτή είναι «Η Νοητική Νηστεία των Επτά Ημερών» φίλες κα φίλοι, και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας επειδή η γνώση πρέπει να μοιράζεται και πιστεύω πως αξίζει να αφιερώσουμε μια εβδομάδα της ζωής μας για να τη δοκιμάσουμε…
__________________________________________________
Από το βιβλίο «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ» του ΕΜΜΕΤ ΦΟΞ,
σελ. 171-178, εκδόσεις ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;Εκφράστε την δική σας άποψη/σκέψη για το θέμα.